30.8.08

Danny Fisher & The Spoetniks (Heist op den Berg)

Bezetting: Kamiel 'Cam' Vertommen (sologitaar, hawaiian gitaar, saxofoon, klarinet) - Marc van Haes (gitaar) - Ray Verhaegen (basgitaar, accordeon, clavioline) - Lou van Loo (drums) - Danny Fisher (zang, gitaar)

In 1958 begon "Het Spoetniks Ensemble" uit Mechelen als trio op te treden met Ray Verhaegen op accordeon en univox clavioline; Kamiel 'Cam' Vertommen op gitaar en saxofoon en Lou van Loo op drums. Nadat de Leuvense zanger/gitarist Danny Fisher zich in 1959 bij het trio had aangesloten gingen ze verder onder de naam The Spoetniks. De band opereerde vanuit Heist op den Berg. Gitarist Marc de Haes speelde in die beginjaren mee als vijfde man. Ray Verhaegen was een van de eerste bassisten in België op een Fender Precision Bass.

In 1961 maakten ze hun eerste platen voor het Helia label uit Sint-Niklaas. Albert de Backer had zijn promotieplaatjes, die bij Kraft kaas verkrijgbaar waren in 1960 weten om te zetten tot een echt platenlabel. In 1963 ging Helia echter al failliet. Blitz was waarschijnlijk een label wat eveneens door Kraft werd uitgegeven en hierop verscheen de eerste single van de Danny Fisher. Veel werk werd in de studio gemaakt van de instrumentale single Brigitte / Hurricane en het is zo goed als zeker dat ook enkele studio muzikanten (United Stars)van Helia hun medewerking aan deze produktie hebben verleend. Overigens ook aan zowat alle andere produkties van Danny Fisher & The Spoetniks in de beginperiode. In 1962 nam Danny Fisher ook nog een cover op van When the girl in your arms van Cliff Richard.
In 1961 trad de groep met groot succes op tijdens een grote teenager show in de Rogier-Building te Brussel, georganiseerd door het Benelux Theater en Radio Luxemburg. De foto hierboven (links) werd daar geschoten. Van The Spoetniks verscheen in 1964 een instrumentale single op Polydor. De instrumental Remordimiento is in feite het Braziliaanse nummer Brasileirinho van Waldir Azevedo en hier bekend geworden als Amorada door o.a. Jorgen Ingmann.

Medio 1964 scheidden de wegen van Danny Fisher en The Spoetniks zich. Will Tura vroeg Danny Fisher om gitaar te komen spelen in zijn nieuwe orkest. Will Tura was ook de promotor achter twee solo singles van Danny Fisher op CBS in 1965. Yeh Yeh is een goed geslaagde cover van de hit van Georgie Fame & The Blue Flames. Tura schreef Mary Ann voor hem. Danny Fisher speelde tot 1970 bij Will Tura, maar ging al weer snel solo verder en is tot op de dag van vandaag nog actief.

Danny Fisher and The Spoetniks
Be mine / Kiss me once more - Blitz 1001 (1961) Danny Fisher & The Spoetniks
Brigitte / Hurricane - Helia S 50.018 (1961) The Spoetniks
I'm alone / Teenager rock - Helia S 50.019 (1961) Danny Fisher & The Spoetniks
Cleeps / Lama - Helia S 50.031 (1962) The Spoetniks
When the girl in your arms / Bonjour cherie (=United Stars) - Helia S 50.044 (1962) Danny Fisher & The Spoetniks
Fly with your car / You're so sweet - Helia S 50.047 (1962) Danny Fisher & The Spoetniks
Remordimiento (Amorada)/ Romanza - Polydor NH 3129 (1964) The Spoetniks
Night and day I pray / Johnny my brother - Olympia LPQ 406 (1964) Danny Fisher & The Spoetniks
Yeh Yeh / Mary Ann - CBS 1576 (1965) Danny Fisher
Never say adios / She'll come back - CBS 1979 (1967) Danny Fisher

Bron: TWIST AND FRIT' - Concept & research: Werner Arys († 2005)
Met dank voor de bijdragen van Luc Rofessart.

5 opmerkingen:

Karel zei

Dank ze! Thank you for the interesting notes! :)

ikke zei

Danny Fischer is nog steeds een geweldig zanger en charmant mens. Hoop dat ik hem nog veel zal zien en horen zingen.

Thea zei

Prachtig, bedankt

Theo zei

zoek het plaatje Mary Ann
Kan iemand mij info geven
Dank

John Milton zei

Very Informative! This blog is great source of information which is very useful for me. Thank you very much for sharing this!

gitaar leren spelen
ess