13.9.08

André Brasseur & his Multi-Sound Organ (1965-1966)

André Brasseur werd op 11-12-1939 geboren in Ham-Sur-Sambre (deelgemeente van Jemeppe-Sur-Sambre) in de Waalse regio Namen-Charleroi.


André Brasseur met zijn combo (drums, bas, gitaar, saxofoon) ca.1966
Als kind raakte hij onder de indruk van zijn neef die klassiek werk van Mozart en Bach op de piano speelde. André ging cello (violoncello) studeren op het "Censervatoire de Musique" te Tamines. In 1958 en 1959 won hij de 1e prijs op cello tijdens een jaarlijks concours op het conservatorium. Niet lang daarna ontdekte hij de jazz en begon geïnspireerd door het werk van Thelonious Monk, Oscar Peterson en Errol Garner piano te spelen. Hij vormde het "Trio André Brasseur" met een bassist en drummer (volgens een bron zou dit Bruno Castellucci geweest zijn). Met het trio werd in 1962 een plaatopname gemaakt met de eigen nummers "Exiting blues / December" voor het Discophila label van de gebroeders Piret uit Namen. Daarna moest André in militaire dienst.


Hij kreeg de mogelijkheid aangeboden om met een militair jazz ensemble op het befaamde festival van Complain-la-Tour op te treden. André schakelde over op Hammond orgel en liet zich inspireren door Jimmy McGriff, Jimmy Smith, Billy Preston, Jack McDuff enz. Er werd in de kazerne gerepeteerd en Brasseurs militaire band speelde naast jazz standards ook eigen werk.

In 1963 verbleef André Brasseur in Parijs om zich verder als componist te bekwamen. In deze periode schreef hij "Virginia" voor de Franse zanger/tekstdichter Jean-Claude Darnal. Het nummer verscheen op een Vogue EP.

Tijdens zijn lang contract in 1965 in Hotel Metropol te Brussel kwam André Brasseur in contact met Roland Kluger van Palette Records. Na een eerste single met Hold up / Far-West kreeg hij het verzoek om de herkenningsmelodie voor het RTB programma "Interville 1965" (de uitzending duurde 230 minuten, vandaar Special-230) te schrijven. Zelf kwam Brasseur met zijn instrumentale compositie Early Bird, genoemd naar de eerste communicatiesatteliet die in 1965 in een baan om de aarde werd gestuurd. Producer Roland Kluger was niet tevreden over de opname die André en zijn begeleidingsgroep in zijn Madeleine Studio hadden opgenomen. Kluger wilde het nummer wat meer aankleden met koorwerk in de stijl van Ray Conniff. Na deze dubbing bleef van het orgelgeluid echter niet veel meer over. Door een fout van opnametechnicus Roger Verbestel, hij draaide het nummer op halve snelheid af, kreeg André Brasseur plotseling een ingeving. Hij speelde naast deze vertraagde opname nog een spoor in op werkelijke snelheid. Het eindresultaat na mixing op normale snelheid was het karakteristieke hoge geluid van een bijna electronisch klinkend Hammond orgel. De sound was zo per toeval geboren!

De plaat stond wekenlang no.1 in de Belgische hitparade en werd wereldwijd uitgebracht. Van Early Bird werden in 1965 meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht. De naam van André Brasseur & his Multi-Sound organ was nu een begrip geworden. Een hele reeks singles en enkele LP's op Palette volgden in de tweede helft van de zestiger jaren. Alleen Atlantide / Studio 17 (no.16) en Mad Train (no.22) bereikten nog de Belgische hitparade. Opvallend veel radiozenders (met name piraten zeezenders) gebruikten zijn instrumentals als herkeningstune voor diverse programma's.

 

André Brasseur had in 1965 met zijn Hammondorgel al een soort discogeluid ontwikkeld, nog voordat het begrip 'Disco' algemeen bekend was geworden. Brasseur opende zelf ca. 1967 ook twee discotheken "Pow Pow“ in Marche-en Famenne en "La Locomotiv“ in Barbençon bij Beaumont. In de jaren '70 nam André Brasseur nog een reeks singles op voor RCA en maakte hij een tijd lang deel uit van de Bluesworkshop, de begeleidingsgroep van Roland Van Campenhout, en toerde hij mee door het Verre Oosten.

Hold Up / Far-West - Palette PB 40.220 (1965)
Special-230 / Early Bird (Satellite) - Palette PB 40.231 (1965)
EP Multi-Sound Organ - Palette 7262 (1965)
- Hold Up / Far-West / Special-230 / Early Bird
Studio 17 (Little Joker)/ Atlantide - Palette PB 40.240 (1965)
EP Atlantide - Palette EPPB 7264 (1965)
- Atlantide / Studio 17 / The Monkey / Bill
Mad Train / A taste of tobacco - Palette PB 40.248 (1966)
EP Four More Multi-Sounds! - Palette EPPB 7266
- Mad Train / A taste of tobacco / Lonely Beach / The Invasion
Holiday / The Kid - Palette PB 45.211 (1966)
Ballade on the beach / Taxco - Palette PB 40.251 (1966)
Big Fat Spiritual / Ah! Ah! Ah! Baby - Palette PB 25.484 (1966)
LP Multi-Sound Organ - Palette MGPB-S9470 (1966)
- Big Fat Spiritual / The Kid / Idalgo Moan / Wild Race / Ballade on the beach / Holiday
- Ah! Ah! Ah! Baby / Taxco / Devil dream / Joy / Ad Lib / On the spot

Geen opmerkingen: