6.9.08

The Freedom Riders (Antwerpen)

Bezetting: Eddy Laurijssen (sologitaar) - François Laurijssen (orgel) - Qois Koeken (gitaar/zang) - Gust van Pelt (basgitaar/zang) - Hugo ? (drums 1961-1963) - Paul Turkry (drums - vanaf 1963)

The Freedom Riders werd in 1961 opgericht in Merksem door de broers Laurijssen. Dat jaar sloot ook Gust van Pelt afkomstig uit Schoten zich als bassist bij de groep aan. Gust was zijn muzikale loopbaan begonnen samen met zijn broer als The Van Pelt Brothers.


In 1963 kwam de band in contact met producer en componist Al van Dam van Decca. In zaal “Flora” te Schoten werden enkele demos opgenomen en hieruit volgde een platencontract bij Decca. In de zomer van 1963 werden in studio “Fonior” Koolmijnenkaai 26 te Brussel in enkele uren tijd zes nummers opgenomen. Uiteindelijk koos Al van Dam voor de instrumentale nummers Loempia en Strange Desire. Eigen composities van de Riders, maar bij Sabam kwamen de nummers op naam van Al van Dam te staan. In Nederland werd de single uitgebracht op Omega.
Vooral Loempia zou na 1980 in het Nederlandse Brabant nog furore maken dankzij de spectaculaire uitvoeringen van Bart Strik met zijn gitaargroep The Explosion Rockets.

In februari 1964 dook de groep opnieuw in de studio. "Pizzicato Polka" van Johann & Josef Strauss kreeg een nieuw kleedje en werd omgetoverd tot Pizzicato Twist. In dit nummer werd veel tijd en energie gestoken, het resultaat was uitstekend. Gedurende twee jaar was “Pizzicato” de begin-tune van Lunchpakket, een muziekprogramma van Lutgard Simoens op BRT 2.

Als B-kant stelde de groep een, tweestemmig gezongen, eigen compositie voor. Dit nummer, met als titel, “True to you” was inzake opbouw en stijl sterk vergelijkbaar met materiaal van The Beatles. Op de B-zijde moest van Decca echter een compositie van een zekere Rudy Witt komen. Cootchie-Poo. Een zwak nummer maar had wel een swingend tempo.Loempia / Strange Desire - Decca 23.408 (1963)
Pizzicato Twist / Cootchie-Poo - Decca 23.453 (1964)
Bron: TWIST AND FRIT' - Concept & research: Werner Arys († 2005)

2 opmerkingen:

paul turkry zei

Erg leuk dat de bizzy-sixties periode van de "Riders" hier zo detailvol beschreven wordt.Bovendien nog vele foto's uit het Decca-archief.Super!

Christiane zei

Bedankt voor de muziek van deze Antwerpse groep