20.9.08

Gus Derse & The Kili-Jacks (Brussel)

Bezetting: Gustave Dereze alias Gus Derse (basgitaar) - Willy Dumas (sologitaar) - Marc Dealer (gitaar/zang) - Jean Kesterman (tenor-saxofoon) - George Cappart (drums)

Gustave Dereze (alias Gus Derse) was een geschoold muzikant (hij kreeg zeven jaar vioolles) en had zich ook bekwaamd op gitaar en hawaiiangitaar. In 1959 nam hij de plaats in van André van den Meerschaut (in militaire dienst) als sologitarist van La Jeune Equipe. Ze speelden voor de jet-set van de Belgische hoofdstad. Op het repertoire stonden zowel, walsen, tango's, boogies als Latijns-Amerikaanse muziek (met name cha-cha-cha-stijl), maar ook hits van Bill Haley, Elvis Presley en Little Richard.


GUS DERSE & THE KILI-JACKS

Na zijn 15 maanden dienstttijd nam André van den Meerschaut zijn plaats in bij de groep. Gus Derse ging basgitaar spelen. Op 1 en 14 juli 1960 trad La Jeune Equipe met de broers Van den Meerschaut: André (alias André Hasse of Shore), Guido (alias Guy Dovan), Gus Derse en drummer Adrien Ransy op voor een afgeladen volle zaal in de club "Les Cousins" op de bovenverdieping van het pand Grote Markt 7 te Brussel. De uitbater Jean-Paul Wittemans verzocht de groep daarna om een cha-cha-cha nummer op nemen voor zijn club in de stijl van The Chakachas van Gaston Boogaerts. Regelmatige bezoeker van de club Roland Kluger had zijn vader Jacques Kluger ondertussen bereid gevonden om de plaat op zijn Palette label uit te brengen.

De vier groepsleden werkten twee nummers uit, gebaseerd op oude scoutsrijmpjes. Het eerste was Fuego (een ritmische cha-cha-cha) en het tweede Kili Watch, een rasechte rocker. Op 15 september 1960 werden beide nummers met hulp van enkele studiomuzikanten (waaronder Freddy Sunder) opgenomen in de Philips studio. Er moest ook een goede naam voor de groep komen. Uit dankbaarheid voor de hulp van Jean-Paul Wittemans opteerde men voor de naam The Cousins!
Wittemans bestelde 1000 exemplaren voor zijn clubleden en er was een feestje door hem georganiseerd bij het uitbrengen van de single op 14 oktober 1960 in het Plaza Hotel te Brussel. Deze eerste exemplaren zijn heel speciaal, aangezien Fuego daarop als de A-kant stond afgedrukt. Kili-Watch zou echter de doorbraak voor The Cousins worden, maar dat is een heel ander verhaal.

Gus Derse was al snel uit de groep gezet door de overige 'Cousins'. Gus had buiten het medeweten van de anderen, de twee nummers op zijn naam gedeponeerd bij SABAM, ondanks dat alle vier er aan hadden meegewerkt. Gus moest noodgedwongen zijn eigen groep oprichten. Hij verzamelde uitstekende muzikanten om zich heen en begon als Gus & The Jets. Maar al vlug werd de naam in samenspraak met platenmaatschappij Barclay veranderd in (Gus Derse & ) The Kili-Jacks. De groep ging evenals The Cousins exclusief op Framus gitaren spelen. Gus schreef enkele nummers in de stijl van Fuego en Kili Watch, maar dat succes kon hij nooit meer evenaren. De eerste single John Johnson bereikte nog de 21e plaats van de hitparade in maart 1961.

Zijn tenor-saxofonist Jean Kesterman kreeg op latere singles steeds meer een hoofdrol, met name in de twist en madison stijl in 1962. Op enkele singles is ook een organist actief. Een van de betere rock instrumentals Slop Well in de stijl van The Cousins en Burt Blanca verscheen eveneens in 1962, maar bleef toto op heden zo goed als volslagen onbekend bij de liefhebbers. In Frankrijk werden enkele EP's uitgebracht van de Kili-Jacks op Barclay.

The Kili-Jacks namen na afloop van hun contract bij Barclay in 1963 nog een single op voor Decca. Hetzelfde Decca bracht in 1964 ook hun single Doo Doo Doo / Jingles nog een keer opnieuw uit. Verder werd er nog een single uitgebracht op Show Records met de nummers: Tout ca c'est du vent / Madeleine. Helaas niet in mijn bezit.

The Kili-Jacks zouden blijven bestaan tot in 1969. Gustave Dereze bleef de royalties van Kili Watch ontvangen en bouwde een briljante carrière op als administratief directeur voor de Brusselse dienst openbare werken.


Gus Derse and The Kili-Jacks
John Johnson / Uele - Barclay 62.932 (1961)
Tee-Ya-Ya-Ho / Kole Kole - Barclay 60.934 (1961)
EP John Johnson / Uele / Tee-Ya-Ya-Ho / Kole Kole - Barclay 72.464 (1961)
Polly Polly / China Rock - Barclay 62.941 (1961)
Rag Mop / Hey You - Barclay 62.952 (1962)
Bowling Twist / Bei mir bist Du schön - Barclay 62.958 (1962)
Slop Well / Lost Island - Barclay 62.959 (1962)
Madison Knokke / Square Dance - Barclay 62.962 (1962)
Madison Time / Casson la Baraque - Barclay 62.963 (1962)
EP Madison Knokke / Square Dance / Madison Time / Casson la Baraque - Barclay 72.560 (1962)
Jingles / Doo Doo Doo - Barclay 62.966 (1963)
Aloha Tamoure / Oi et Moi - Barclay 62.967 (1963)
Maybe Baby / Hey, hully Gully Baby - Decca 23.449 (1963)
Jingles / Doo Doo Doo - Decca 23.581 (1964)
Tout ca c'est du vent / Madeleine - Show Records SH .... (1965)


The Kili Jacks - Slop Well (slideshow)

Bron: TWIST AND FRIT' - Concept & research: Werner Arys († 2005)
Met dank aan Luc Rofessart voor zijn bijdragen.

Geen opmerkingen: