13.9.08

The Jokers (Antwerpen) Philips 1960-1962

Bezetting 1960-1962: François 'Franky' de Boeck (sologitaar) - Jos 'Jerry' Clauwers (slaggitaar) - André 'Dave' van den Broeck (gitaar/zang - als vervanger van Tim Visterin) - Jos 'Joe' Raes (basgitaar) - Gerald 'Danny' Pepermans (drums)
Medio 1962 verlieten zowel François de Boeck als André van den Broeck de band. Ronny Sigo kwam als sologitarist en zanger bij The Jokers.

Zanger André van den Broeck kende het het volksliedje "Ik Zag Cecilia Komen" uit zijn studententijd en hij stelde de andere Jokers voor om het te bewerken tot rock nummer. Tijdens optredens werd er geschaafd aan de arrangementen en het genoot steeds veel bijval van het aanwezige publiek in de "Kursal" op Sint Anneke van de ouders van Jos Clauwers.

De bekende Antwerpse componist Louis Marischal, zat begin 1960 eens in de zaal en hoorde de groep bezig met hun Cecilia Rock. Het moet indruk op hem gemaakt hebben, want in zijn functie als talent-scout voor Philips werd door hem diezelfde avond nog een platencontract met THE JOKERS afgesloten. De opnamen vonden plaats in een tot studio omgebouwd theater te Brussel. Cecilia Rock werd na enkele mislukte takes in een keer op de band gezet. Voor de b-kant werd het nummer Zet Die TV Af! opgenomen. Deze song was geïnspireerd door het grote succes van "Kom Van Dat Dak Af" van Peter Koelewijn en zijn Rockets. De Philips singel kwam in het voorjaar van 1960 in de platenwinkels en werd een daverend succes. De bruisende primitieve rockende versie van 'Cecilia' had blijkbaar nog steeds iets herkenbaars en aanstekelijks voor velen. Er gingen maar liefst zo'n 30.000 tot 40.000 exemplaren van over de toonbank en het nummer stond maandenlang hoog in de Vlaamse hitparade genoteerd.

De succesformule leek gevonden en voor hun opvolger werd in 1961 door de platenbazen van Philips besloten dat ze het aloude Hongaarse volkswijsje "Die Julishka Von Budapest" moesten opnemen, bewerkt door F. Raymond en G. Schwenn tot Julishka. Op de achterkant kwam The Jokers' Rock een swingend eigen rocknummer. Als componisten stonden de namen Willems en S.Cates (= Louis Marischal) op het label, die de Sabam franken daarvoor kon opstrijken

In 1962 was het weer een echt oud Vlaams liedje "Zeg Kwezelken Kunde Gij Dansen", dat door de jongens van een modern rockjasje werd voorzien. Het verscheen als Kwezelke op de plaat met wederom een eigen nummer Congo Rock. Het laatste nummer was enigszins afgekeken van THE COUSINS. De laatste singles van THE JOKERS bereikten altijd nog zeer redelijke aantallen van pakweg zo’n 10.000 stuks, dit vanwege hun zeer grote populariteit in het Antwerpse. Hun fanclub telde in 1961 zo’n 600 leden, aldus een berichtje in een teenager-blad uit dat jaar en was gevestigd aan de Olmenlaan, Antwerpen-Strand (Linker Oever).

Met de toen 16-jarige Rony Sigo op sologitaar, hij nam tevens de zang voor zijn rekening, werd Manneke Twist als laatste single voor Philips opgenomen. In de studio werd de groep bijgestaan door een saxofonist. Het andere nummer Patokaan is een oud Indonesisch volksliedje "Si Patokaan" (Menado, Celebes) en werd door de groep ook in het Maleis gezongen, al net zo onverstaanbaar als de hawaiian-achtige taal van The Cousins.

In 1963 begonnen The Jokers aan hun opmars als een instrumentale groep van wereldformaat.


The Jokers 1960-1962
Cecilia Rock / Zet die TV af! - Philips 319.609 PF (1960)
Julishka / The Jokers' Rock - Philips 319.621 PF (1961)
Kwezelke / Congo Rock - Philips 319.652 PF (1962)
Manneke Twist / Patokaan - Philips 319.672 PF (1962)


3 opmerkingen:

MichelN zei

Ah, de Ronny, wat een fantastische gitarist was dat! Ik heb ze jammer genoeg maar een keer live aan 't werk gezien - ik geloof in de Leuvense Corso - en mijn toenmalig lief was er met op één na - Tabou - al mijn Jokers-singels vandoor. Dju toch!
http://www.youtube.com/watch?v=b19CPLpHe0M

Thea zei

Geweldig, bedankt

pierre zei

ik herinner me die gasten van de continental in Blankenberge