26.8.08

Ricky Morvan & The Fens (Brugge)

Ricky Morvan & The Fens (Brugge)

Bezetting: Ricky Morvan alias Eric Charlie (zang, gitaar) - Roger Vyncke (sologitaar) - Rik Vandeleene (slaggitaar) - Charles Strubbbe (slaggitaar; alleen in de beginperiode) - Norbert 'Nico' Jacobski (bas) - Koenraad 'Gena' Baete (drums).
In het najaar van 1962 kwam Jean Philipov op sologitaar Roger Vyncke vervangen. Medio 1963 kwam waarschijnlijk gitarist Etienne Steen als tijdelijk vervanger van Rik Vandeleene bij The Fens.


Eric Charlie (Ricky Morvan) won in 1959 als zanger/gitarist een rock-'n-roll wedstrijd in zijn woonplaats Brugge. Hij was als lasser werkzaam op een scheepswerf en vormde een trio met twee kameraden op zijn werk. Koenraad Baete (drums) en Norbert Jacobski (bas). Koenraad met de bijnaam 'Gena' haalde de atheneumstudent Roger Vyncke als sologitarist naar de band, nadat hij hem had zien spelen bij The String Breakers. Als ritmegitarist kwamen Rik Vandeleene en Charles Strubbe afwisselend de groep versterken. Repetities vonden plaats in "De Drie Monniken" in de Langstraat in Brugge. Ze gingen begin 1962 van start als Ricky Morvan & The Fens en maakten hun debuut in het "Zwart Huis" te Brugge. Ricky Morvan was ondertussen ook zangles op het conservatorium aan het volgen.

RICKY MORVAN & THE FENS 1962
Norbert Jacobski - Koenraad Baete - Ricky Morvan - Roger Vyncke - Rik Vandeleene
Tijdens een muziekwedstrijd in Kuurne werden ze 'ontdekt' door accordeonist talentenscout Werner Huys. Een platencontract bij het nieuwe Luna Records volgde en vrij snel werd hun eerste single opgenomen in een tot studio omgebouwde garage in Kortrijk. Beide nummers waren geschreven door de bekende Belgische componisten Geo Forma alias Werner Huys (tevens hun ontdekker) en Noël Lambre alias Leon Lambrechts.  De formatie speelde in de zomer van 1962 met veel bijval aan de Belgische kust. Ze werkten o.a. mee aan een teenagerfestival te Heist aan Zee met Vince Taylor en Rex Gildo en traden op in het Casino te Valenciennes.
Hun tweede single (If You Try stond door een drukfout als If You Dry op de hoes!) verscheen eind 1962 en hun zeer talentvolle nieuwe sologitarist Jean Philipov speelde hierop voor het eerst mee. Jean was van Russische afkomst en kreeg als bijnaam 'dikke Jean'. Zijn gitaarwerk op de latere singles zorgde voor een unieke rocksound.


In het najaar van 1963 werd Luna Records voortgezet onder de naam Globe Records en met de single Hey Lilli (Forma /Vano) scoorde Ricky Morvan een dikke Top 20 hit in België. De single werd ook in Nederland uitgebracht op het Funckler label en verscheen eveneens in Scandinavië. In augustus 1963 had de band opgetreden in Berlijn en de legendarische Star Club in Hamburg (op zaterdag in het voorprogramma van Gerry & The Pacemakers en op zondag met Freddy & The Dreamers) en op 19 oktober 1963 stonden ze in het voorprogramma van The Shadows in Rijssel.

Ricky Morvan & The Fens met The Shadows (Rijssel 19-10-1963)
Begin 1964 werd in London hun volgende single Hully-Gully Time opgenomen. Op 1 april 1964 verschenen ze op de Nederlandse TV met hun hit "Hey Lilli" en in mei werd er door Ricky Morvan & The Fens o.a. in Oslo en Stockholm opgetreden.
Eind 1964 volgde een platencontract bij Discostar. Tijdens de platensessies kwam ook een organist de groep versterken. Op dit bekende label werden nog twee singles van de band en een EP in de periode 1965 uitgebracht. Ca. eind 1965/begin 1966 kwam het tot een breuk tussen Ricky Morvan en The Fens. De groep ging verder onder de naam The Black Boys. Begin 1966 volgde nog een solosingle van Morvan op Discostar (I love you, yes I do/If I had). In de 70-er jaren maakte hij nog twee singles voor het Indigo en Belfort label.


Ricky Morvan bleef daarna nog regelmatig optreden met een nieuwe formatie onder de naam The Fens. Hij werkte met name een tijdje in Duitsland als zanger. In 2007 trad hij als 70-jarige voor het laatst op tijdens de Mag Nite in Brussel.

De complete zeldzame singles collectie uit de 60s van Ricky Morvan & The Fens werd in 1994 door Rarity-Records op CD uitgebracht. Het initiatief hiertoe werd genomen door Werner Arys (†), al het materiaal was afkomstig uit zijn unieke collectie.


Ricky Morvan & The Fens
Little Woman / Fenlights (i) - Luna LR 10.005 (1962)
If you try / Bye bye baby - Luna LR 10.013 (1962)
Hey Lilli / Silhouette of my dream - Globe GR 008 (1963)
Hey Lilli / Silhouette of my dream - Funckler RX 21423 (1963 NL)
Hully-Gully Time / Undying love - Globe GR 012 (1964)
Hully-Gully Time / Undying love - Funckler RX 21430 (1964 NL)
Spanish Harlem / It must be love - Globe GR 013 (1964)
Lucille / I don’t know - Discostar 1096 (1964)
Lucille / I don't know - Funckler HU 45.146 (1964 NL)
Sweet talk to me baby / I miss you so - Discostar 1102 (1964)
EP Sweet talk to me baby / I don’t know / I miss you so / A lover and his lass - Discostar EPS 115 (1964)
I got a feeling / One more day - Discostar 1118 (1965)
If I had / I love you, yes I do - Discostar 1150 (1966) solo Ricky Morvan

Bron: *TWIST AND FRIT' - concept & research: Werner Arys († 2005)

3 opmerkingen:

dylan bouckaert zei

ik zou graag nog meer foto's willen van ricky morvan en the fens van toen charles strubbe nog mee speelde.als iemand mij kan helpen om aan foto's te geraken mag mij gerust contacteren.

mvg dylan

Unknown zei

De naam van ricky morvan was niet Charlie maar Eric Scharley, zoon van mijn vaders broer Arthur Scharley

Icarus zei

Vraag mij af als hij nog leeft ?