26.8.08

The Tramps (Antwerpen)

Bezetting: Leon Pooters † (sologitaar/zang; ex- The Jokers; naar The Picknicks) - Paul Nijsmans (gitaar) - Jos Hooybergs (gitaar; naar The Mystery's) - Staf Michel (bas) - Hugo Nijsmans (drums - later vervangen door zijn broer Leo)


The Tramps met de broers Paul en Hugo Nijsmans zijn samen met een vriend in 1959 als trio van start gegaan in Antwerpen. In oktober 1960 ontstond de gitaargroep met Staf Michel als sologitarist en leider van het kwartet. Vooral de komst van de vijfde man, gitarist/zanger Leon Pooters alias Lee West, die al de nodige ervaring had opgedaan met zijn rock-'n-roll ensembles Lee West & The Westonians en The Jokers, zou de groep geen windeieren opleveren. Staf Michel ging nu basgitaar spelen in het quintet.

The Tramps wonnen de wedstrijd 'Ontdek de Ster' van Derbyclub-Mechelen en kregen een platencontract bij het Belgische Fontana label. De labelmanager was duidelijk van plan om de concurrentie met The Cousins op Palette professioneel aan te gaan. Bekende componisten en arrangeurs als S. Cates (= Louis Marischal), L. Camps en J. Say (= Jack Sels) schreven en bewerkten enkele nummers voor de band. In de Philips studio in Brussel werden ze bijgestaan door de studiomuzikanten Nico Gomez op bas en Freddy Rottier op drums. Leon Pooters speelde de opvallende sologitaar partijen met een uniek 'zwiepachtig' geluid van zijn echobox. Door de talrijke werkelijk goed gevonden effecten zou men denken met een Amerikaanse produktie van doen te hebben.



Hun eerste single "Maharadja/Ali Tomawak" werd in juni 1961 uitgebracht en de plaat stond een maand later in de Belgische Top 20. De single werd zelfs in Amerika uitgebracht op het King label. Hun zeer effectvolle tweede single "Murder/Macacafoo" verscheen ook in Brazilië op de platenmarkt onder de naam The Blobs op Dotis. Beide singles kwamen ook op Fontana EP in Spanje uit. The Bells uit Brazilië namen in 1962 een cover op van "Macacafoo" voor het RGE label.

Hun laatste single met vlaams gezongen teksten werd in 1962 uitgebracht onder de naam De Zwarte Moustachen. Leon Pooters vertrok daarna naar The Picknicks van de gebroeders van Laere uit Kruibeke/Antwerpen-Kiel,  waar hij grote successen mee zou scoren. Leo Nijsmans kwam zijn broer Hugo nog op drums vervangen. Jos Hooybergs speelde nog een periode bij de Antwerpse gitaargroep The Mystery's.





The Tramps
Maharadja / Ali Tomawak - Fontana 265.091 TF (1961)
Murder / Macacafoo - Fontana 265.092 TF (1961)
Vlaamse hutsepot / 'k Zie zo gere m'n duivekot - Philips 319.645 PF (1962) als De Zwarte Moustachen

Bron: *TWIST AND FRIT' - concept & research: Werner Arys († 2005)

Geen opmerkingen: