19.11.10

Les Frangins (Brussel)


Georges Delecluse werd in 1937 in Vorst bij Brussel geboren. In 1955 begon hij zijn muzikale loopbaan als zanger/gitarist onder de naam Georges Breval in het orkest The Green Fellows. Tijdens zijn militieplicht was hij actief voor de dienst Welfare in België en Duitsland. Begin 1958 pakte hij de draad weer op bij het orkest van Lou Pascal (Jean Darlier) in Brussel. Daarnaast ging hij werken voor de afdeling publiciteit van uitgeverij Dupuis. George maakte zijn eerste platen als solist voor het Milan, Sandy, Ronnex en Hebra label. Hij werd daar o.a. bijgestaan door de orkesten van Lou Pascal, Andy Felten, Gino Marti en Jo Destre.

In 1960 richtte Georges Breval zijn eigen rockcombo The G-Boys op. Naast Georges Breval (slaggitaar/zang) speelden hierin André Massy (sologitaar), Freddy Lebrun (basgitaar), Bob Bertoli (drums) - vervangen door Lou Pascal en een saxofonist. Hun clublokaal was Zaal Régina te Sint-Gilles bij Brussel. In 1961 werd de groepsnaam gewijzigd in Les Frangins en volgde tevens de eerste plaat Changhai / Ye Youpi voor het Barclay label. Helemaal in de stijl van The Cousins.
LES FRANGINS
vlnr: Lou Pascal - Louis Gomez - Louis Gilles - Georges Breval

Na wat wijzigingen in bezetting gingen Les Frangins in 1962 naast Georges Breval en drummer Lou Pascal verder met Louis Gomez op sologitaar en Louis Gilles (Gil) op basgitaar. Ze wonnen het "Grand Championnat de Belgique de Twist" met hun twee eigen composities BB Twist / Twist Party en kregen een platencontract van Hebra Records aangeboden. Georges Breval et Les Frangins speelden jarenlang tijdens de zomerperiode in de grote zaal van het Casino te Knokke en in de nachtclub Bagatelle. In Brussel waren ze vaak te zien in de Folies-Bergère. Jean-Paul Wittemans van de Club Les Cousins richtte ook een nieuwe dancing op onder de naam Club Les Frangins. Dat werd naast Zaal Régina al snel hun nieuwe thuishaven.

Georges Breval nam zelf nog een aantal singles op onder zijn eigen naam in de 2e helft van de zestiger jaren. In 1966 opende Georges zijn eigen grammofoonplaten en Hi-Fi stereo winkel 'Disco-Tec Les Frangins'. Samen met Les Frangins nam hij in 1977 nog een drietal singles op voor Omega International. Een label van Fonior-Decca, waar hij zelf sedert 1973 actief was als persagent.Discography:
1961 Barclay 62.943 - Changhai / Ye Youpi
1962 Hebra 247 – BB Twist / Twist Party
1962 Hebra 273 – Embarquez / Clown d’un soir
1963 Hebra 283 – Allon la mère Gaspard / St. Tropez Twist
1963 Hebra 290 – Manuela / Adieu, adieu mon amour
1964 Decca 23.507 – Furia / Fais-ça pour moi
1970 Decca 193.482 (LP) - Tabou

Bronnen:
TWIST AND FRIT' - Concept & research: Werner Arys († 2005)